Fiecare dintre noi vrea sa economiseasca si cauta diverse modalitati prin care sa aduca la un minim valoarea facturilor lunare, indiferent ca este vorba de gaze, energie electrica, apa rece sau calda consumata. Alegem sa ne instalam centrale termice individuale, pentru a economisi la incalzire. Cumparam electrocasnice clasa A, cu unul sau mai multe plusuri, pentru a reduce consumul de energie electrica. Ceea ce multi ignora sau nu constientizeaza este insa si ideea ca se poate economisi si cu ajutorul becurilor.
Cu totii cunoastem clasicele becuri incandescente, sau tuburile fluorescente. Acestea au un consum destul de ridicat de energie electrica, insa sunt in continuare printre cele mai folosite. Tehnologia a evoluat insa si oricine poate gasi acum alternative mai economice de iluminat. Printre acestea se numara becurile economice, cunoscute si dupa abrevierea CFL, sau becurile cu led, care ofera la randul lor un consum notabil redus de energie electrica.
Alegerea becurilor potrivite pune in dificultate proprietarii. Pentru ce sa optezi? Pentru un bec cu incandescenta sau pentru un neon? Pentru un bec de tip CFL (Compact Fluorescent Lamp) sau pentru unul ce foloseste tehnologia led? Daca te afli intr-o astfel de situatie, iti oferim cateva recomandari, mai exact o comparatie intre cele trei tipuri de solutii de iluminat.
Criteriile dupa care va trebui sa alegi varianta de iluminat optima sunt numeroase. Va trebui sa tii cont de durabilitate, de consum, de eficienta in iluminat, de siguranta si multe altele. In functie de fiecare criteriu in parte, iti prezentam in continuare elementele distinctive ale becurilor traditionale, ale celor economice si LED.
Durata de utilizare
Reprezinta factorul esential in alegerea celei mai potrivite solutii de iluminat. Nu iti doresti sa fii nevoit sa inlocuiesti iar si iar becurile arse, chiar daca sunt accesibile ca pret. Mai degraba faci o investitie in ceva durabil si ai parte de iluminat eficient o perioada mai indelungata de timp.
La capitolul durabilitate, becurile cu incandescenta ocupa ultimul loc in top 3. Pur orientativ, un bec cu incandescenta poate avea o durata de utilizare intre 500 si 1500 de ore, sau uneori chiar mai putin.
Pe pozitia urmatoare in clasament se afla becurile economice CFL, care au un plus la partea de durabilitate – pot sa reziste intre 5000 si 10000 ore, media duratei de viata fiind situata undeva la 8000 ore.
Castigatoare la capitolul durabilitate sunt insa becurile led, care depasesc ordinul zecilor de mii de ore de functionare, ajungand in unele cazuri la peste 100000 de ore. Tine cont de acest aspect atunci cand iti alegi becurile si alte surse de iluminat pentru locuinta sau pentru oricare alt spatiu – tehnologia led este foarte avantajoasa din acest punct de vedere.
Consum de energie
Acesta este aspectul care ne intereseaza pe toti, la urma urmei. Cat consuma un bec? Cum pot sa reduc consumul? Daca ai de ales intre diverse tipuri de becuri, afla ca cei mai mari consumatori de energie sunt sursele de iluminat clasice, cu incandescenta.
Un bec cu incandescenta consuma exact cat indica inscriptia de pe globul de sticla, adica 40 W, 60 W, 75 W sau 100 W. Lampile fluorescente compacte, sau becurile economice care pot fi gasite pe piata au insa un consum mai redus, intre 10 si 60 W, fiind mai eficiente din acest punct de vedere. Castigatoare la categoria de cele mai economice becuri raman insa cele bazate pe tehnologia LED. Un consum situat intre 3 si 20 W este unul maxim, fara ca luminozitatea oferita sa fie afectata la nivel de intensitate.
Motivul pentru care becurile cu incandescenta sunt consumatori atat de mari de energie este reprezentat de faptul ca filamentul se incalzeste considerabil. Caldura emanata reprezinta o pierdere, in procent aproximativ de 50%. Becurile economice sau cele cu led nu emit atat de multa caldura, in fapt becurile cu led nu emana deloc caldura, si astfel consumul de energie este redus considerabil.
Intretinere si inlocuiri
La nivel de intretinere, oricare categorie de becuri necesita interventii minime din partea proprietarului. Daca vine vorba insa de inlocuire, din nou poate fi facut un top 3, bazat in special pe durata de utilizare.
Becurile cu incandescenta au cea mai mare periodicitate de inlocuire, intrucat si durata lor de functionare este cea mai redusa. Se supraincalzesc si se defecteaza usor, fiind si foarte sensibile la socuri si vibratii.
La fel de perisabile sunt si becurile economice, insa prezinta avantajul duratei de utilizare mai mari si astfel necesita inlocuiri mai rare, prin urmare o investitie mai rentabila.
Becurile led, pe de alta parte, sunt cele mai rezistente la socuri, vibratii, umiditate si alti factori externi. Nu se incalzesc, au o durata de utilizare mult mai indelungata comparativ cu alte surse de iluminat si necesita astfel un minim de intretinere si inlocuire, fiind solutia optima in materie de iluminat din acest punct de vedere.
Prietenie cu mediul
Acest aspect este in majoritatea cazurilor neglijat, desi nu ar trebui.
Becurile cu incandescenta sunt prietenoase cu mediul, intrucat nu contin substante periculoase pentru sanatate, insa pierd la partea de consum ridicat. Energia pe care o folosesc este disipata sub forma caldurii degajate, iar consumul inutil de resurse le face mai putin prietenoase cu mediul inconjurator.
Consumul redus aduce un avantaj becurilor economice la partea de prietenie cu mediul, insa substantele continute de lampile compacte fluorescente reprezinta un potential pericol pentru mediu si pentru sanatatea umana. Mercurul si plumbul continut, chiar si intr-o cantitate infima, sunt principalele substante care au un potential de risc.
De asemenea, aceleasi becuri economice pot sa emita radiatii ultraviolete, in cazul in care stratul protector de interior al tuburilor este fisurat. In acest caz pot sa apara arsuri pe piele in urma expunerii la lumina acestora, exact ca si in cazul unui exces de bronzare.
Avantajul este din nou de partea becurilor led. Acestea sunt cele mai prietenoase cu mediul, nu se supraincalzesc si prin urmare nu consuma excesiv de multe resurse. De asemenea, nu contin substante periculoase care pot sa puna in pericol viata umana sau mediul inconjurator.
Costuri de achizitie
Ar trebui lasata in urma ideea de „ieftin”. De cele mai multe ori, sintagma este echivalenta cu un nivel calitativ scazut, sau cu anumite neajunsuri. Accentul trebuie pus pe calitate, functionalitate si confort, si nu pe pret.
Ierarhia in cazul diverselor tipuri de becuri, in functie de costurile de achizitie, este inversata de aceasta data. Cea mai accesibila varianta de iluminat este cea cu becuri cu incandescenta – sunt cele mai ieftine, comparativ cu becurile economice sau cele cu led. Durata de functionare redusa si inlocuirile mult mai dese aduc insa costuri ridicate pe termen lung. Becurile cu incandescenta pot fi doar o solutie temporara de iluminat, un intermediar pana la gasirea celei mai eficiente variante.
Pe locul secund se afla becurile economice. Sunt putin mai scumpe, dar au o durata de functionare mai indelungata. Reprezinta o solutie de nivel mediu, avand un raport destul calitate-pret destul de avantajos.
Chiar daca ocupa ultimul loc, fiind cele mai scumpe surse de iluminat, becurile cu led reprezinta o investitie de durata. Avantajele pe care le ofera le-am enumerat mai sus, iar concluzia este una evidenta: orice sursa de iluminat cu led este mult mai durabila, mai prietenoasa cu mediul si mai economica pe termen lung.
Sursele de iluminat alese inteligent pot sa aduca o reala economie, daca sunt alese corespunzator. Un simplu calcul poate fi facut de oricine. Un bec cu incandescenta de 100 W care functioneaza timp de 8 ore are un consum de 0,8 KW dupa aceasta perioada. Un bec cu led, care ofera aceeasi intensitate luminoasa ca si becul cu incandescenta de 100 W, consuma – sa spunem – 20 W intr-o ora de functionare. Asta inseamna de 5 ori mai putin! Intr-o casa sau un apartament nu exista insa doar UN bec, ci cateva zeci, sau poate peste 100, daca e vorba de o vila mai mare, o pensiune sau o unitate de cazare. A reduce consumul de pana la 5 ori cu privire la iluminat reprezinta un avantaj de care ar trebui sa profite oricine, optand pentru tehnologia led.
Avantajele si neajunsurile prezentate de diversele tipuri de becuri sunt cele care trebuie avute in vedere atunci cand se ia decizia cu privire la sursele de iluminat alese. Prezentarea comparativa de mai sus iti aduce cateva detalii in plus fata de ceea ce poti gasi pe piata, iar daca doresti sa achizitionezi oricare dintre tipurile de becuri prezentate, acceseaza oferta Divers Market.
Iti punem la dispozitie o varietate de surse si corpuri de iluminat, becuri traditionale, economice, becuri cu led si diverse solutii care iti pot multumi exigentele. Oferta noastra este completata si de gama completa de produse si materiale electrice, la care poti avea acces oricand.
In cazul in care ai nevoie de detalii suplimentare, contacteaza unul dintre consultantii nostri, care te va asista si iti va oferi recomandari pentru ca tu sa alegi cele mai potrivite produse si materiale electrice, corpuri de iluminat si alte accesorii pentru locuinta ta.