Sfaturi pentru alegerea unui ventilator de baie

Aerisirea este un element deosebit de important pentru confortul si calitatea vietii. A mentine un aer proaspat in locuinta reprezinta o necesitate absoluta. Poate ca un ventilator de baie nu este un echipament pe care il au in vedere prea multi, insa poate ajuta considerabil, gasindu-si utilitatea in fiecare situatie.

De ce sa optezi pentru un ventilator de baie

Baia este una din camerele in care umiditatea si aerisirea necorespunzatoare pot provoca adevarate neplaceri. O baie care nu are deloc aerisire sau la care sistemul de ventilatie este necorespunzator poate sa provoace neajunsuri pentru proprietari. Astfel de neajunsuri includ miros neplacut, umiditate ridicata sau chiar igrasie.

Pentru a evita astfel de probleme, un ventilator de baie este cea mai potrivita solutie. Poate ca la apartamentul in care locuiesti baia are iesire spre un interior de bloc, fara a avea o fereastra – intr-o astfel de situatie ventilatorul de baie devine o necesitate absoluta.

Unde se monteaza ventilatoarele de baie

De obicei astfel de ventilatoare vor fi montate pe gurile de aerisire sau in locul in care ar fi trebuit sa fie o fereastra. In primul caz aerul viciat, mirosurile neplacute si umiditatea sunt evacuate spre coloana de aerisire, iar in cel de-al doilea catre exterior. Ideea de baza e ca nu va mai exista in baie acel potential de a cauza neajunsuri precum igrasie, mucegai, umiditate mult prea ridicata si mirosuri diverse.

ventilator montat

Criterii de care trebuie sa tii cont cand alegi un ventilator de baie

La fel ca si la orice tip de achizitie pe care o faci, alegerea ventilatorului de baie va trebui facuta in deplina cunostinta de cauza. Nu poti sa alegi un produs in baza intuitiei – risti sa nu fie potrivit pentru nevoile tale. Prin urmare vei tine cont de urmatoarele criterii, pentru a sti exact cum alegi un ventilator de baie.

1. Calculeaza capacitatea de ventilare de care ai nevoie

Cum poti face acest lucru? Vei avea in vedere dimensiunile pe care le are baia in care vrei sa montezi ventilatorul.

Exemplu: Daca ai o baie de dimensiuni reduse – 2 metri lungime, 2 metri latime si 2 metri inaltime, aceasta inseamna un volum total de 8 metri cubi. Orice spatiu care necesita ventilatie are nevoie de schimbari si circulari ale aerului de minim 8 ori pe ora – lucru spus de specialisti in domeniu, bazat pe studii tehnice temeinice.

Inmultind volumul cu un coeficient de 10 aferent numarului de circulari ale aerului intr-un interval orar, vei obtine si necesarul de debit de aer: 80 metri cubi per ora.

Asta inseamna ca vei alege un produs care sa ofere aceasta valoare ca minim, in cadrul specificatiilor tehnice. Daca vei alege un ventilator de baie care sa aiba aceasta capacitate maxima, faci o alegere gresita din doua puncte de vedere: ventilatorul va fi suprasolicitat si se va defecta mult mai repede, iar consumul de energie pe care il va provoca va fi mai ridicat.

2. Tine cont de dimensiuni si sistemul de montare

E perfect logic sa cauti un ventilator potrivit pentru dimensiunile gurii de aerisire de care dispui. Ia in calcul insa si sistemul prin care se monteaza. Exista modele care pot fi montate in portiunea din baie cu legatura directa catre coloana de evacuare a aerului din intreaga cladire, dar optiunile nu se rezuma doar la acestea.

Poti opta pentru un ventilator de baie si in cazul in care ai o fereastra, insa este insuficienta. De asemenea poti lua in calcul eliminarea ferestrei si montarea unui ventilator mai mare in cadrul acesteia – totusi aceasta alegere nu este recomandata, pentru ca va trebui sa renunti la lumina naturala.

Sistemele de montare ale ventilatoarelor difera: exista modele pentru perete, modele ce pot fi incadrate in ferestre sau acele modele de ventilatoare axiale sau centrifugale pentru sistemele de aerisire cu tubulatura. Cele mai utilizate raman totusi ventilatoarele de perete sau pentru ferestre, intrucat ventilatoarele axiale sau centrifugale sunt concepute pentru sisteme mai complexe de ventilatie.

3. Nivelul de zgomot emis

Nu iti doresti ca de fiecare data cand ventilatorul porneste, sa ai parte de un sunet prea puternic si deranjant. Un alt factor foarte important in alegerea ventilatorului este si silentiozitatea.

Nivelul de zgomot emis de un ventilator de baie il poti verifica in specificatiile tehnice ale produsului sau in descrierea acestuia. De preferat este sa alegi unul care sa nu aiba un nivel mai mare de 40 decibeli in timpul functionarii.

Daca intr-adevar vrei ceva silentios, exista si o astfel de varianta, insa va fi putin mai costisitoare – exista pe piata modele care pot sa ajunga la mai putin de 20 de decibeli.

4. Prezenta/absenta senzorului de umiditate

Un astfel de senzor prezent la ventilatorul din baie isi dovedeste utilitatea in special atunci cand faci dus sau baie. Detectand nivelul ridicat al umiditatii, aparatul este pornit si ajuta la mentinerea acesteia la un nivel optim.

Astfel de ventilatoare au costuri putin mai ridicate, insa investitia se dovedeste una rentabila pe termen lung.

5. Caracteristici suplimentare

  • Clapeta antiretur – aceasta are rolul de a impiedica aerul din exterior sa intre in baie. Cu siguranta iti doresti asta, in special daca ventilatorul este pozitionat pe coloana de aerisire a intregii cladiri – altfel risti ca toate mirosurile de pe aceasta coloana sa iti intre in camera. Daca ventilatorul de baie ales are si o astfel de clapeta, stii sigur ca va tine la distanta tot ceea ce inseamna aer neplacut.
  • Protectie suplimentara a motorului – avantajul unui ventilator ce are o astfel de protectie este unul notabil. In caz de supraincalzire, socuri sau caderi de tensiune aparatul se opreste automat, ceea ce ii prelungeste durata de viata.
  • Trepte de turatie multiple – o alta caracteristica deosebit de utila, intrucat vei putea alege regimul de functionare dupa preferinte. Regland dispozitivul la o turatie mai mica, vei avea parte in acelasi timp de un zgomot redus, dar si de un consum mai redus de energie electrica.
  • Telecomanda – exista si ventilatoare dotate cu telecomanda, pentru a putea fi oprite sau pornite de la distanta. Nu achizitiona insa unul care poate fi controlat doar cu ajutorul telecomenzii, pentru ca nu vrei sa risti sa nu mai poti porni ventilatorul atunci cand ai pierdut telecomanda.
  • Senzori diversi si sisteme de actionare – si in acest caz ai optiuni multiple. In ceea ce priveste pornirea, poti sa iti achizitionezi ventilatoare de baie care sa se activeze in momentul in care umiditatea depaseste un anumit nivel (cu ajutorul senzorului de umiditate mentionat mai sus); de asemenea poti alege ventilatoare de baie cu senzori de prezenta, care pornesc doar atunci cand se afla o persoana in baie. Astfel de ventilatoare sunt de asemenea mai scumpe, si astfel poti opta pentru o varianta mai economica: alegi un ventilator normal, la care cuplezi pornirea pe acelasi intrerupator care aprinde lumina la baie.
  • Temporizator – chiar daca ai optat pentru un ventilator cu senzori de umiditate si prezenta, asigura-te ca dispozitivul are si temporizator. Pentru a fi intr-adevar eficient, ventilatorul de baie trebuie sa mai functioneze o perioada dupa ce ai parasit incinta baii. Astfel, ventilatoarele cu temporizator vor ramane pornite o anumita perioada, chiar dupa actionarea intrerupatorului sau dupa actiunea stimulului (transmis de senzorul de miscare sau umiditate), asigurand ventilatia optima.
  • Termen de garantie – este vorba despre un echipament casnic a carui inlocuire nu o faci foarte frecvent. Asigura-te ca are un termen de garantie cat mai indelungat, in special daca achizitionezi un model mai scump. La unele magazine poti beneficia si de extra-garantie, astfel documenteaza-te bine inainte de a cumpara.

Modele de ventilatoare de baie din oferta DiversMarket

In continuare va prezentam 3 modele de ventilatoare de baie comercializate de DiversMarket, solutii potrivite pentru bai de dimensiuni mici, medii si mari. Mentiunea valabila pentru toate produsele prezentate este ca beneficiaza de garantie, fiind realizate de producatorul DOSPEL.

Model de ventilator casnic de 100 mm, gama ZEFIR/RICO

Un astfel de ventilator este potrivit pentru bai de dimensiuni reduse. Este un model de ventilator axial de 100 mm, cu sistem de montare pe perete.

ventilator dospel

Functioneaza la o temperatura maxima de 40 grade Celsius, are tensiunea de lucru de 230 V 50 Hz, ofera un debit de aer de 100 metri cubi per ora si emite un sunet de maxim 40 decibeli, la 2650 rotatii per minut. Produsul are garantie 2 ani.

Model de ventilator casnic de 120 mm, gama POLO 5

Acest model poate fi montat pe perete sau tavan si functioneaza la aceeasi temperatura maxima de 40 grade Celsius. Debitul de aer pe care il ofera este mai ridicat – de 150 metri cubi per ora, fiind potrivit pentru bai de dimensiuni medii.

ventilator polo

In timpul functionarii, emite un zgomot de maxim 46 decibeli, la o turatie de 2650 rpm. Garantia pentru acest produs este de 5 ani.

Model de ventilator casnic de 150 mm, gama EURO 1,2,3

Este de asemenea o solutie pentru ventilatia baii, ce poate face fata si volumelor mai mari. Debitul pe care poate sa il ofere acest model este de 280 metri cubi per ora, avand montarea pe tubulatura. Sunetul in timpul functionarii atinge pragul de 47 decibeli, iar garantia produsului este de 5 ani.

dospel euro

Optand pentru una din aceste trei solutii, oricine poate avea aerul curat dorit in baie si poate scapa de neajunsuri precum umiditate foarte ridicata, mucegai sau igrasie si mirosuri neplacute. Solutiile multiple din oferta DiversMarket ofera si alte variante, adaptate cerintelor si preferintelor clientilor.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *